|
rzucanie palenia (piotrek) |
|
|
Hmm.. No to jako zdecydowany wr?łg palenia odświe?źę wątek i tak?źe się wypowiem na przykładzie doświadczeń z moją ukochaną - do niedawna nałogowa palaczka od kilkunastu lat.
Na pewno nie działają podejścia typu \"ograniczmy sobie palenie do 3 na dzień\". Tak czy inaczej zawsze dochodzi do złamania tej reguły, a jak zrobi się to raz, to potem leci lawinowo (zwłaszcza wyjścia do bar?łw, czy innych zakopconych miejsc).
Nie działa tak?źe podobne \"nie kupuję papieros?łw, to moja ostatnia paczka\" - kończy się na chodzeniu do znajomych i \"daj macha\", więc cały czas ciągnie.
Teraz efekt. Pewnego dnia (wierzcie mi - miesiące moich marudzeń) odstawiła. Proponowałem jej r?ł?źne nikorety, poradnie itp. Ale nie - tak po prostu sama od siebie, bez niczyjej pomocy. Jak m?łwi - \"zrobiła to dla siebie, dla mnie i w końcu dotarło do niej ile zdrowia i pieniędzy ją to kosztuje\" - mo?źe jakiś element psychologiczny? Owszem, robi się człowiek nerwowy, zaczyna du?źo jeść (zwłaszcza cukierk?łw - podsuwaj popcorn, ?źeby ta osoba miała co z rekami robić :P), ale o niebo lepsze to ni?ź zadymione mieszkanie.
Kurde, rozpisałem się. Og?łlnie chodzi mi o to, ?źe nie da rady pom?łc komuś przez kontrolowanie \"ile wypaliłaś\", \"zgaś to\", \"mo?źe byś się ograniczała\" - tu musi być impuls, kt?łry przełamie osobę palącą, ?źeby SAMA CHCIAŁA (mam znajomych, kt?łrzy chcą rzucić, ale nie mogą, jak i takich, kt?łrzy nie rzucą, bo \"po prostu to lubią).
Np. jeśli m?łwisz o swojej dziewczynie, to spr?łbuj argumentu, ?źe fajnie jakby matka Twoich dzieci dbała by ich sama nie truła - u mnie zaskoczyło ;))
TRZYMAM KCIUKI ! :) (więcej...) |
|
|
trudny nałóg (anons) |
|
|
ja uwazam, ze nalog nie jest choroba i nie ma co nazywac choroba cos co sobie ludzie w sobie starannie i regularnie wypracowywuja. co prawda mozna by sie sprzeczac dlaczego to robia bowiem wedlug kopalisnkiego, choroba to prosces patologiczny prowadzacy do zaburzen organizmu. no i teraz czeba sie zastanowic dlaczego ludzie pija i czy to mozna nazwac choroba, zapewne wyjdzie, ze przyczyna lezy w niepowodzeniach zyciowych i jest na nie sposobem. oczywiscie beznadziejnym bo jak ktos nie moze sobie poradzic z zyciem to idzie do psychologa a nie do knajpy zalewac robaka. a co?! ktos ma jakies watpliowsci co do tego? picie w takich sytacjach prowadzi do alkoholizmu a jedyna choroba jaka sie przy tym moze objawic to gupota.
a z paleniem to sprawa oczywista. nie widze zadnej innej motywacji zaczecia palenia jak zaimponowanie otoczeniu, co prowadzi do uzaleznienia, ktore jest dolegliwoscia, ale tylko i wylacznie na wlasnie zyczenie.
moze po prostu nazywajmy rzeczy po imieniu: choroba to grypa, rak czy costam innego, a nalogi to nalogi: alkoholizm, nikotynizm i inne. (więcej...) |
|
|
spełnienie marzeń za palenie (Dadzia) |
|
|
Mój sposób na zaprzestanie palenia był banalny dziś jestem bardzo z siebie dumna i mogłam spełnić swoje marzenia za palenie. Wiecie co odkładalam sobie każdego dnia pieniądze na papierosy do skarbonki i tak przez pół roku. A potem zdziwienie, miałam tyle kasy, że mogłam pojechać na wymarzoną wycieczkę. Do dziś nie palę już w sumie 2 lata, taka metoda naprawdę mnie zmobilizowała. (więcej...) |
|
|
Jak rzucić? (Romek) |
|
|
Wspaniała książka Allena Cara,Znam kilka osób które rzuciły palenie dzięki tej książce.Sam z niej skorzystałem,i o dziwo nie palę już kilka miesięcy.Jeżeli jest ktoś, komu bardzo zależy na rzuceniu palenia a jest, (nazwijmy to leniem do czytania) mogę zaproponować tą książkę w formie mp3.Wgrywamy na dowolny nośnik odtwarzający format mp3 nakładamy słuchawki i relaksująco słuchamy.Metoda bardzo skuteczna-polecam.Zainteresowani taką metodą mogą pisać na maila (miesil1@xxx) lub GG nr 5748687 ZAPRASZAM. (więcej...) |
|
|
akupunktura vs rzucania palenia (Lola) |
|
|
Dzień dobry! Palę od 5 lat mniej więcej od szkoły średniej, może to nie jest zbyt długo, ale drażni mnie ten nałóg i zdecydowanie chcę z nim skończyć. Czytałam gdzieś informacje, że akupunktura skutecznie pomaga rzucić palenie, chcę się zdecydować na ten zabieg, ale wcześniej proszę Was o opinie czy w Waszych przypadkach poskutkowało? (więcej...) |

Zdrowie online
Dieta powinna być uwarunkowana wiekiem i zapotrzebowaniem energetycznym – osoby mało aktywne fizycznie zużywają mniej energii niż te, które dużo czasu poświęcają na sport bądź wykonują pracę zawodową wymagającą wysiłku fizycznego.
Rak-objawy
Nowotwory rozwijają się w ludzkim ciele tylko w pewnych warunkach. Takimi czynnikami mogą być niedobory upośledzające działanie naszego systemu immunologicznego – naszego naturalnego obrońcy przed komórkami rakowymi.
Wybielanie zębów
Laserowe wybielanie zębów należy do najbardziej efektywnych metod wybielania. Choć jest dosyć kosztowne (ceny zaczynają się od 1.000 zł), to na pewno skuteczne i na trwałe może zapobiec nawracaniu przebarwień.